Євгенія Шелемба «Корекція губ за типом «крила чайки»

08 / 09 / 2021

Губи у формі «крила чайки» заведено вважати варіантом губ, що складно піддаються корекції філерами на основі гіалуронової кислоти. 

Суть проблеми в цьому випадку полягає в тому, що верхня губа майже не має вертикального профілю (тонка верхня губа), через що червона облямівка прихована, а у відкритому стані губа має два дугоподібні втягнення відносно горбика верхньої губи, які нагадують крила чайки. Анатомічно це пояснюється тим, що губна частина кругового м’яза рота в такому типі губ перебуває в гіпертонусі і підгортає червону облямівку всередину. 

Випадок цієї пацієнтки ускладнений також наявністю легкого ступеня ясенної усмішки, що з’являється через надмірне скорочення м’яза, який піднімає верхню губу і крило носа й малого виличного м’яза. Пацієнтка підписала поінформовану згоду на фотофіксацію результатів процедур, а також поінформовану згоду на застосування ботулінічного нейропротеїну off-label.

Рис. 1. Пацієнтка М., 32 роки. У спокої спостерігаємо часткове домінування нижньої губи й характерне втягнення верхньої губи, що нагадує крило птаха. Корекцію губ у цьому випадку було проведено за два етапи.

На першому етапі проведено ін’єкцію ботулотоксину для часткової релаксації м’яза, який піднімає верхню губу й крило носа, м’яза, що піднімає верхню губу, і малого виличного м’яза в точку Yonsei, розміщену на 1 см латеральніше від крила носа на рівні його основи [1]. Було використано ботулінічний нейропротеїн Neuronox, флакон 50 од. розведено 0,5 мл 0,9% NaCl, і в кожну точку ін’єктовано по 2,0 од. (рис. 2). 

Також, щоб усунути гіпертонус губної частини колового м’яза рота, введено по 1,0 од. ботулотоксину поверхнево в точки, що відповідають поділу відстані від фільтруму до кутика рота на три рівні відрізки й розміщені безпосередньо по краю білого валика губи (рис. 3). Усього по верхній губі введено 4,0 од. Neuronox в описаному вище розведенні [2].

На фотографії, зробленій за 2 тижні, помітно, що червона облямівка верхньої губи вивернулася назовні й зменшилася виразність ясенної усмішки (рис. 4).

На другому етапі (за 2 тижні після ін’єкції ботулінічного нейропротеїну) було виконано контурну пластику губ препаратом Restylane Kysse. Філер Restylane Kysse вибрали за його унікальні в’язкоеластичні властивості: це пластичний препарат, що має водночас і хороший модуль пружності. Нам потрібен гель, який делікатно розподілиться під час поверхневого введення і протягом тривалого строку підтримуватиме нову форму губ (8—12 місяців), не надто щільний і не надто м’який. Корекцію проведено голкою 30G х 13 мм, що була в пакованні зі шприцом. Вколювання голки здійснювали з білого валика досить поверхнево (у шар, у якому контурування голки на просвіт не дає сірого відтінку), голку вводили до межі переходу червоної облямівки в слизову.

Технікою вертикальних вколювань було заповнено зону дефіциту тканини й збільшено вертикальний профіль верхньої губи (рис. 5). 

 

У латеральній частині губ введено невелику кількість препарату технікою горизонтальних віялових вколювань. Корекцію нижньої губи проведено таким самим методом. Усього було використано 0,8 мл препарату.

На рис. 6 показано результати після першого та другого етапу корекції губ пацієнтки.

Використана література:

  1. Ким Х.-Ч. Клиническая анатомия лица применительно к контурной пластике с помощью филлеров и ботулотоксина / Хи-Чин Ким, Кайл К. Со, Хон-Ки Ли, Чису Ким; пер. с англ. под ред. И. Э. Хрусталевой. – М.: МЕДпресс-информ, 2018.
  2. Alessio Redaelli. Botulinum Toxin A in Aesthetic Medicine. Facial and body indications. — Officina Editoriale Oltrarno S.r.l. — Firenze, 2015.

Євгенія Шелемба, к. м. н., лікар-дерматолог, член Американської академії противікової медицини, член Європейської академії дерматовенерології, сертифікований тренер компанії Galderma, науковий керівник компанії Innovaesthetic.

OK

Авторизація

Відновити пароль